Test met waterstof in bestaande gasleidingen geslaagd

by Mar 19, 2021Uit de pers0 comments

Woningen ombouwen van aardgas naar waterstof is eigenlijk heel simpel. Plat gezegd: vervang de bestaande ketel door een waterstofketel, controleer nog even alle leidingen extra goed op lekjes en klaar ben je. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een experiment met waterstof in Uithoorn, waar een drietal leegstaande corporatiewoningen is afgekoppeld van het aardgasnetwerk en aangesloten op waterstof uit een container op straat. Een wereldprimeur, aldus de initiatiefnemers.

De test die netbeheerder Stedin heeft uitgevoerd met het verwarmen van woningen met waterstof is geslaagd. In veertien sloopwoningen in Uithoorn zijn eind 2020 de oude aardgasleidingen getest met waterstof en hebben cv-ketels op waterstof de panden verwarmd. Stedin werkte bij de test samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voert werkzaamheden aan de binnen-installatie uit en Nefit Bosch en Remeha leveren de waterstof cv-ketels.

Deze teksten komen uit het Waterstof Magazine en een melding op Bouwwereld.

Commentaar van de redactie

De uitdaging van waterstof is de elektriciteit die nodig is om het duurzaam op te wekken. Daarom is niet verwachtbaar dat waterstof voor 2030 een valide alternatief kan zijn voor aardgas in woningen. Ook na 2030 is het onzeker of individuele huishoudens op grote schaal van deze mogelijkheid kunnen profiteren. Toch is dit mogelijk van groot belang. Nu gebruiken we als het erg koud is, nog aardgas voor de zogenaamde piekvoorziening in aanvulling op lage-temperatuurverwarming in woningen. Uiteindelijk hebben we daar een alternatief voor nodig. Waterstof zou dan een uitkomst zijn, vooral in moeilijk na te isoleren woningen. Maar dan moet de infrastructuur er tegen die tijd nog zijn, moeten we kunnen beschikken over voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit én zullen we moeten voorzien in voldoende opwek (inkoop of eigen elektrolyse-stations).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.