Betaalbare, groene energie voor iedereen

Energiecoaches
Over OnsWord lid

Corona-update, 16 oktober 2020

In verband met de coronamaatregelen hebben we grote fysieke bijeenkomsten voorlopig opgeschort. Voor de komende weken voeren we ook geen energiecoachgesprekken aan huis uit. Uiteraard kan je je wel opgeven voor een gesprek. We nemen dan contact op om te bespreken of het gesprek online kan plaatsvinden, of dat je liever wacht op het moment dat fysieke gesprekken weer veilig doorgang kunnen vinden. Onze ervaring met online gesprekken is tot nu toe positief, dus dat is in veel gevallen een goed alternatief. Daarnaast organiseren we ook online groepsbijeenkomsten. 

Wat kan de energiecoach voor jou betekenen?

In opdracht van de gemeente leiden we energiecoaches op om inwoners van de gemeente te adviseren over het verduurzamen van hun woning. Onze energiecoaches zijn getraind om, uitgaande van uw persoonlijke wensen en voorkeuren, met u te verkennen welke energiebesparende maatregelen zinvol kunnen zijn voor uw woning. Dit doen zij door middel van een keukentafelgesprek bij u thuis. Daarnaast kunnen energiecoaches ook adviseren tijdens wijkbijeenkomsten of bijvoorbeeld bij vergaderingen van verenigingen van eigenaren. We zijn bovendien op zoek naar een fysieke locatie, zodat inwoners ook binnen kunnen lopen voor advies.

De adviezen kunnen zowel gaan over grotere maatregelen voor isolatie in de woning (vloer, gevel en dak) als over kleine maatregelen zoals kierdichting, radiatorfolie of ledverlichting. Een energiecoach-gesprek kent een korte voorbereiding (intake) en duurt gemiddeld anderhalf uur. Na het gesprek ontvangt u een schriftelijke terugkoppeling. Desgewenst kunt u in contact blijven met de energiecoach om het verloop van vervolgstappen te bespreken.

“Voor elke kWh die we besparen, hoeven we er drie minder op te wekken.”

Berno Strootman

Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving

“Vooral voor mensen die graag willen verduurzamen maar niet weten waar te beginnen, kan je als energiecoach meerwaarde hebben. Wat doe je als eerste? De isolatie van vloeren, muren, of ramen? Of eerst zonnepanelen? En wat kost zoiets? In dat woud aan mogelijkheden breng je structuur aan.”

Wim

Energiecoach bij de Groene Regentes

Warmteverlies helder in beeld!

De opnames die we kunnen maken met een warmtebeeldcamera brengen de belangrijkste verbeterplekken snel in beeld.

Wees er snel bij, tijdens  de eerste keukentafelgesprekken is het fotograferen van het warmtebeeld van uw woning inbegrepen.

Impressie van de praktijkmiddag tijdens de energiecoach-opleiding 

Vrijwilligers gezocht

Coaches krijgen vooraf een gedegen training van vijf dagdelen (of zeven online modules) waarin je het nodige leert over bouwkundige en installatietechnische aspecten, en over hoe je een goed adviesgesprek voert. Voorkennis over energiebesparing is niet nodig. Wel vinden we het belangrijk dat je sociaal vaardig bent, een boodschap goed kunt overbrengen en dat je het leuk vindt om bij mensen thuis te komen. Je hebt affiniteit met duurzaamheid en energiebesparing en bent vier tot acht uur per maand beschikbaar.

 

Lijkt het je leuk om andere inwoners te helpen met energiebesparing? En heb je hart voor een duurzame wereld? Meld je dan nu aan als energiecoach!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in onze gemeente, met interessante en relevante informatie over de energietransitie. 

Je inschrijving op onze lijst is gelukt