6 september 2024 – Een jury koos onze Energy Common als één van vier eindkandidaten uit een longlist van 14 genomineerde kandidaten voor de Lodewijk van Vliet Award 2024. Na inwonerstemmen bleek Burgerinitiatief Vlietland de winnaar, maar EC-LV kan trots zijn op de eervolle nominatie!

De Lodewijk van Vliet Award is een door de BurgerKrachtCentrale uitgereikte erkenning voor mensen of projecten die zich in Leidschendam-Voorburg inzetten voor burgerparticipatie. Uit het jury-rapport van de Lodewijk van Vliet Award 2024:

Het burgerinitiatief Energy Common in Leidschendam-Voorburg is een waardevol initiatief omdat het inwoners direct betrekt bij de overgang naar duurzame energie. Door collectieve energieoplossingen zoals zonne-energie en energiebesparing te organiseren, versterkt het initiatief niet alleen de lokale gemeenschap maar draagt het ook bij aan een groenere toekomst. Door samen te werken kunnen bewoners actief bijdragen aan de verduurzaming van hun eigen leefomgeving, wat zowel economische als ecologische voordelen biedt.

Het mooie aan Energy Common specifiek is dat het een moeilijk vraagstuk als klimaat op lokaal niveau heeft weten te operationaliseren. Ze hebben laten zien dat je maar een aantal betrokken en gemotiveerde burgers nodig hebt om al oplossingen te bieden. Zo wordt klimaat een minder ver van je bed show en meer iets waar je graag aan wilt bijdragen.

Op 6 september vond de uitreiking plaats en bleek Burgerinitiatief Vlietland verreweg de meeste stemmen verzameld te hebben. EC-LV feliciteert hen van harte met deze mooie award!