Samen zonne-energie opwekken, op alle daken waar het kan!

EC-LV loopt zich warm om te beginnen met coöperatieve opwek van zonne-energie. Op deze pagina informeren we inwoners van Leidschendam-Voorburg over de voorbereidingen. En: wanneer je mee kan doen (korte versie: hoe eerder hoe beter!). Houd deze pagina in de gaten en laat ons weten als je belangstelling hebt om mee te doen met een dak, of als aandeelhouder.

We maken gebruik van een via MAEX verkregen subsidie om de business case op basis van de nieuwe subsidieregeling verder uit te werken. Daarbij benutten we de gebundelde praktijkervaring in ons netwerk: Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp (vier gerealiseerde zonnedaken), de overkoepelende organisatie Energie Samen en onze goede contacten bij Energie VanOns. Daarnaast staan wij in direct contact met de gemeente, want het realiseren van zonnedak-potentieel is een speerpuntproject in de lokale energiestrategie.

Nieuwe subsidieregeling

Per 1 april 2021 is de Subsidie Coöperatieve Energie-opwek (SCE) van kracht geworden. Deze vervangt de oude postcoderoosregeling. De nieuwe regeling heeft als doel de lokale investeringen in duurzame energie te stimuleren. De regeling omvat diverse vormen van duurzame energieopwekking, maar EC-LV richt zich voorlopig op zonne-energie. Inwoners en bedrijven kunnen via deze overheidsregeling gezamenlijk investeren in duurzame energie. In ruil daarvoor kunnen zij gedurende 15 jaar rekenen op een jaarlijkse subsidie per opgewekte duurzame kWh.

Deelname in de nieuwe regeling is (bij toetreden) nog steeds gebonden aan eenzelfde postcodegebied, maar de toepassing is in de praktijk eenvoudiger (bijvoorbeeld bij verhuizing) en geeft langetermijnzekerheid over de opbrengst. De opbrengst is niet langer afhankelijk van een belastingteruggave via je energieleverancier (zoals in de oude regeling), maar is nu een subsidie afhankelijk van de opbrengst. Deze krijg je via de energiecoöperatie (of de betreffende VvE) uitgekeerd. De subsidie is onafhankelijk van je eigen gebruik (je kan dus nu ook profijtelijk meedoen als je eigen dak al vol ligt met panelen!).

Iedere inwoner aandeelhouder

EC-LV stelt zich ten doel zoveel mogelijk elektriciteit lokaal op te wekken. Door gebruik te maken van de SCE, maken we het mogelijk voor inwoners van Leidschendam-Voorburg om laagdrempelig in te stappen, bij te dragen aan een duurzame toekomst én een gegarandeerde opbrengst te verdienen op hun inleg. Naast de subsidie, verkopen we de opgewekte stroom aan onze partner Energie VanOns. De winst die we maken met de verkoop verdelen we ook weer onder de leden op basis van het aantal energieaandelen dat zij bezitten. Na de realisatie van het project ontvang je bovendien de btw terug.

Wanneer EC-LV een nieuw project ontwikkelt, kan je als inwoner of bedrijf/instelling energie-aandelen kopen. Met het kopen van een aandeel ben je automatisch lid van de coöperatie, hetgeen je ook inspraak geeft over de verdeling van de inkomsten. Je betaalt hiervoor jaarlijks contributie. De voorwaarden voor het lidmaatschap tref je aan in onze Statuten. Eén aandeel kost naar verwachting € 125,-. Hiermee wek je dan gedurende een periode van 15 jaar gemiddeld 116 kWh per jaar nieuwe duurzame energie op. Onze verwachting is dat je de kosten van zo een aandeel binnen 8 jaar terugverdient. Daarna ga je dus 7 jaar winst maken, wat uiteindelijk op zo’n 5 à 6 % rendement uitkomt. Wij zijn van plan de terugverdientijd van 8 jaar aan te houden voor alle energie-aandelen van onze toekomstige projecten (uiteraard zolang de landelijke regelingen dit mogelijk maken).

Zie ook:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen in onze gemeente, met interessante en relevante informatie over de energietransitie. 

Je inschrijving op onze lijst is gelukt