Bij u thuis: de energiecoaches

by jul 22, 2020Energietransitie-blog

EC-LV zet zich in voor het bewust maken en ondersteunen van inwoners bij de energietransitie. Wij doen dat sinds juni dit jaar vooral via het energiecoachesprogramma. Inwoners kunnen tijdens een ‘keukentafelgesprek’ met daarvoor opgeleide buurtbewoners bespreken wat er allemaal gaat veranderen op energiegebied. Daarbij gaat het vaak om besparen van energiekosten of vergroten van wooncomfort. Met maatregelen waar je geen spijt van krijgt, kan je zo ook goed voorbereiden op de toekomst.

De eerste gesprekken zijn gevoerd, wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Zeer positief! Net als bij de duurzame-huizenroute van vorig jaar, merken we dat de formule buren-onder-elkaar gewoon heel goed werkt. Het is overtuigender om iets te horen van een buurtbewoner dan dat je het ergens anders hoort of leest. Energiecoaches leren steeds bij en zijn minstens zo enthousiast als de klanten. Wie zegt dat energietransitie niet leuk kan zijn?

Waar gaat zo een gesprek over?

De energiecoaches van EC-LV brengen structuur aan in de wensen van de ‘klant’. Volledig van het aardgas af? Dat hoeft meestal niet van de ene op de andere dag. De eerste wijken die in onze gemeente van het aardgas af gaan, hebben immers nog meer dan tien jaar de tijd. Andere wijken volgen nog later. Daarom is het advies in de meeste gevallen grotere verduurzamingsstappen samen te laten vallen met gepland onderhoud. Toch zijn er wel stappen waarvan het verstandig is deze snel te nemen: de zogenaamde geen-spijt-maatregelen. Daarbij gaat het om maatregelen die direct leiden tot besparing op energiekosten en toename van het wooncomfort. Deze kunnen variëren van eenmalige kleine ingrepen (ledverlichting, radiatorfolie, tochtstrips) via gedragsveranderingen (minder stoken in niet gebruikte ruimtes, korter douchen) tot grotere ingrepen (spouwisolatie, HR+++ glas, zonnepanelen). De energiecoaches maken inzichtelijk wat mogelijk is, aansluitend bij de wensen van de klant. De theorie achter de adviezen is: (1) energie besparen (bijvoorbeeld stoken op een lagere temperatuur); (2) gebruik energie zo efficiënt mogelijk (bijvoorbeeld met A+++ apparatuur); (3) gebruik duurzame energie (eigen zonnepanelen of coöperatieve opwek).

Criteria voor bedrijven

Wat is er nog meer te wensen? Klanten vinden het fijn dat EC-LV onafhankelijk is en geen commerciële belangen heeft. Toch zou het mooi zijn als coaches desgevraagd vrijblijvend kunnen ondersteunen bij de keus voor bedrijven. We zijn begonnen met het verzamelen van gebruikerservaringen, maar het is nog te vroeg om daar aanbevelingen op te baseren. Daarom gebruiken we nu (met dank aan Hoom) deze algemene lijst van criteria voor betrouwbare bedrijven:

  • Het zijn zelfstandig functionerende, erkende bedrijven.
  • Ze zijn lid van een brancheorganisatie die kwaliteitscriteria hanteert voor haar leden.
  • Ze zijn deskundig op hun vakgebied, zijn gecertificeerd indien van toepassing of bereid een certificaat op korte termijn te behalen. Ze werken met gekwalificeerd personeel.
  • Ze werken veilig en zijn, indien van toepassing, in het bezit van een VCA-erkenning (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) of de medewerkers zijn in het bezit van een VCA-diploma.
  • Ze hanteren leveringsvoorwaarden. Let op garantie en nazorg (bij zonnepanelen bijvoorbeeld prestatiemonitoring en onderhoud).
  • Ze zijn in het bezit van een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Ze hebben een vestiging in de regio. 

Wij adviseren in ieder geval meerdere offertes te vergelijken. EC-LV wil bovendien helpen de lokale economie te versterken. Bij overeenkomende prijs/kwaliteitverhouding adviseren we daarom lokale bedrijven of bedrijven uit de regio te kiezen.

Zie ook: